info.maasplein@spoutrecht.nl

Rekenen

Binnen het rekenonderwijs kennen we 4 domeinen. Dit zijn; getallen, meten en meetkunde, verbanden en verhoudingen. In alle groepen komen deze domeinen elk jaar terug en bieden we kinderen de leerdoelen aan die passen bij hun ontwikkeling. We werken met de nieuwste versie van de methode ¨Rekenrijk¨. Deze methode biedt onze leerlingen alles wat ze nodig hebben voor een goede basis in het rekenonderwijs. Als aanvulling en extra ondersteuning maken we gebruik van ¨Met Sprongen Vooruit¨. Dit zijn leskisten met concreet rekenmateriaal om achterstanden op een speelse manier aan te pakken.

De leerlingen uit groep 3 en 4 werken uit een werkboek. Vanaf groep 5 werken de leerlingen met Snappet. De resultaten binnen het rekenen worden ongeveer elke 3 weken getoetst middels een methodetoets. Deze toetsen zijn om te volgen of de leerlingen de lossen leerdoelen die aangeboden zijn in de klas beheersen. Twee maal per jaar nemen we Cito Rekenen-wiskunde 3.0 af. Deze toets is bedoeld om te zien of de kinderen inzichtelijk kunnen reken en al hun deelvaardigheden van het afgelopen half jaar kunnen inzetten in verhaalsommen. Verhaalsommen worden in de klas ook geoefend middels de Vertaalcirkel. Dit is een model waarbij kinderen leren welke som ze uit het verhaaltje horen te halen. Middels verschillende werkvormen uit de Vertaalcirkel leren kinderen dat het rekenen meer is dan kale sommen maken.

Het oefenen van het rekenen kan via onderstaande link: